Jak Vám může taková banalita, jako životopis, zachránit život

Co se dozvíte v tomto reálném příběhu?

  1. Jak získat Vaši vysněnou práci
  2. Jak napsat profesní životopis, který oslní Vaši firmu

Také se Vám stalo, že i přes všechny ty léta dřiny, odříkání, ranního vstávání a častých přesčasů, Vás Váš poslední zaměstnavatel, prostě jen tak, na hodinu, vyhodil? Mě bohužel ano. Hold doba je asi taková, že nějaká vděčnost se prostě jen tak nenosí. Prostě mi bylo oznámeno následující, cituji: „Bobe, nezlob se, ale Tvůj čas u nás vypršel… Musíš odejít.“ A já se ptal proč? Co tak na jednou? Co se stalo? „Nic Bobe, víš, je to prostě tak, Ti Ukrajinci jsou mladí, dělají víc a za polovinu, tak to pochop…“.

Aha, tak to tedy je, povídám. No jo, já to chápu, ale moje banka, které splácím hypotéku už tak dlouho nebude chápat, že jsem přišel o místo a nemám z čeho hradit další, už tak dost vysoké splátky. „Promiň Bobe, je mi to líto“, uzavřel krátkou debatu zaměstnavatel a pak mě vtisk do náruče velkou papírovou krabici na mých pár švestek. Koukal jsem jako vyjevený, pochopte, pro člověka, který dělá svoji práci svědomitě, poctivě a důkladně je taková informace naprostý šok. Byl jsem úplně paralyzován a v hlavě mi běželo tisíc myšlenek, co všechno asi budu muset řešit a co si vlastně počít dále.

Jak jsem se octnul v háji

Jelikož jsem pracoval na ŽL, což byla podmínka mé, dnes už bývalé firmy, pochopil jsem, že jsem v háji, co se odstupného týká. Uvědomil jsem si, že pokud něco rychle nevymyslím, můj život může rychle skončit v troskách. A proč? No protože jsem vždycky žil, tak nějak od výplaty k výplatě a vycházel jsem jen tak tak. Hypotéku jsem sice vždy hradil, plus mínus včas, ale žádné rezervy či úspory jsem si bohužel našetřit nestihl! Najednou jsem dostal panickou hrůzu z toho, že na současném trhu, postiženým ekonomickou krizí a nedostatečným počtem volných pracovních míst, bude otázkou, zda dokážu znova rychle získat minimálně stejně placenou pracovní pozici.

Uvědomil jsem si, že se musím okamžitě uklidnit a začít používat hlavu. Říkal jsem si v duchu sám sobě: „No tak přemýšlej, chlape, seber se a vymysli, jak z toho ven!“. Je fakt, že konkurence na trhu práce je obrovská, co se nezaměstnaných týká. To jsem si plně uvědomoval. Taky mi bylo jasné, že maturitu a pasivní angličtinu, jako mám já, má dnes minimálně každý druhý. Ba dokonce všude kolem bylo také plno lidí, kteří měli mnohem lepší vzdělání a schopnosti jako já. Takže firmy si prostě mohly vybrat, takového odborníka, kterého chtěly a proč by si pak měly všimnout mě, že? No a v tu chvíli mě to napadlo! Bingo! Už to mám 🙂

Jak jsem se zachránil

Musím se odlišit od ostatních! Přijímacím pohovorem, který je poměrně krátký a na základě životopisu, přece není tak jednoduché odhalit, že Ti ostatní jsou o tolik lepší jako já. Došlo mi, že existuje šance, jak vyniknout. Řešením bylo, zaměřit se na ten první dokument, který se ode mne novému zaměstnavateli dostal do rukou, tedy životopis. To bylo ono! Než se člověk do firmy dostane na pohovor, musí projít prvním sítem, které realizuje personalista pečlivým výběrem z doručených životopisů. A právě zde je klíčová šance. Pokud Vaše vzdělání není tak dobré, jako vzdělání Vašich konkurentů, zbývá jediné řešení – Váš životopis musí být lepší, profesionálnější, bez chyb a elegantně graficky a barevně vyladěný. To je v tu chvíli jediné řešení, jak se odlišit, přitáhnout pozornost a zvětšit si šanci vysněného uplatnění.

Já si právě tohle uvědomil, tak jsem sedl k Internetu a začal hledat ve vyhledávači návod, jak správně vytvořit a napsat oslňující strukturovaný životopis ke stažení, který by nové firmě, kde jsem chtěl získat novou práci, doslova vyrazil dech 🙂 Hledal jsem dlouho, ale žádný životopis, který jsem našel, se mi moc nelíbil. Našel jsem sice životopis vzor, ke stažení, který jsem chtěl zkusit použít jako inspiraci, ale pak jsem si uvědomil, že je to naprosto klasický, fádní, černobílý životopis. Přesně takový, který právě použije většina lidí, kteří se chtějí dostat na pohovor. Proto jsem se rozhodl hledat ve vyhledávačích dál.

Co bylo tedy nakonec ideálním řešením

Našel jsem dokonce pěkný motivační dopis či průvodní dopis, ale krásný, elegantní a barevný životopis bohužel nikde. Když jsem začal propadat beznaději, že svůj vysněný životopis nezvládnu zkonstruovat, stal se zázrak! 🙂 Našel jsem úplně náhodou skvělou službu s průvodcem na vytvoření profi životopisu, který dokáže použít naprosto každý. Takže to znamená, že žádná životopis předloha, ani životopis formulář z Internetu, již není třeba stahovat do počítače a předělávat.

Služba ZivotopisOnline.cz Vám totiž vytvoří Váš vlastní, profesionální, barevný životopis absolutně bez chyb přímo na míru! A perfektní je rovněž možnost exportu životopisu do několika formátů, ať je to životopis v PDF, nebo DOC pro WORD, nebo ODT pro OpenOffice, či HTML verzi, kterou můžete otevřít přímo ve Vašem Internetovém prohlížeči bez nutnosti instalace přídavného software do Vašich Windows. Jako perličku nakonec o této nepostradatelné službě poznamenám, že umí dokonce výstup Vašeho životopisu vytvořit např. i v anglické verzi a tak můžete svému zaměstnavateli poslat Váš životopis v angličtině hled vedle jazyka českého, no není to skvělé?

Konec dobrý, všechno dobré

Já mohu tomuto průvodci, jak napsat životopis či spíše jak si jej nechat vygenerovat, pouze jen a jen poděkovat. Vybral jsem si totiž krásnou grafickou šablonu, do které jsem vložil všechny svá data a pomocí pár dalších kliknutí byl můj elegantní životopis hotov. Celá tvorba mi zabrala zhruba 5 minut, ale výsledek byl opravdu fantastický a hlavně bez chyb s působivým grafickým dojmem. Můj nový zaměstnavatel dnes přiznává, že můj generovaný životopis online, který mu byl doručen, ho upoutal na tolik, že byl doslova natěšen na osobní setkání při mém pohovoru v jeho společnosti. Pak stačilo už jen opravdu málo k tomu, aby pozici, o kterou jsem tolik usiloval, dali právě mě a nikomu jinému.

A tak se mi podařilo získat novou práci hned následující měsíc a já se nedostal do skluzu se splátkami mé hypotéky. Tak byla hrozící katastrofa zažehnána a já již nikdy nebudu podceňovat důležitost provedení životopisu! Potvrzuji, že nejdůležitější dokument v životě, kterým životopis je, opravdu může zásadně ovlivnit celý zbytek Vašeho života! Neberete to na lehkou Váhu a přeji Vám všem skvěle placenou a pohodovou práci, která Vás bude bavit.