Přijeďte na Celoslovenské setkání fujaristů v Kaštieli Čičmany

Milovníci fujary a lidové hudby se setkají od pátku 28. až do neděle 30. září 2018 v Kaštieli Čičmany na Celoslovenském setkání fujaristů. Akce s mezinárodní účastí má název: „Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane!“ (Dědictví otců, zachovej nám, Pane!). Hlavní program akce bude rozdělen do dvou dnů v sobotu a v neděli a očekává se na něm účast více než 60 fujaristů a stovek návštěvníků.

Mgr. Daniela Srnanková z Krajského kulturního střediska v Žilině, které je hlavním organizátorem programu, k tomu uvedla: „Slovensko je neodmyslitelně spjato s pastýřskou kulturou, jejíž hudební složku si neumíme a ani nemůžeme představit bez fujary. Tento u nás snad nejznámější lidový hudební nástroj je právem od roku 2005 zapsán do reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Na Slovensku má své milovníky i dnes, a právě ti se setkají 28.–30. září 2018 v Čičmanech na celoslovenském setkání fujaristů–Dedičstvootcov, zachovaj nám, Pane! V sobotu av neděli se návštěvníkům představí jednotliví fujaristé z celého Slovenska, které doplní folklorní skupiny, a to Podpoľanec z Detvy, Sdružení autentického folkloru Pohronci, FS Priehyba z Heľpy, Mužská pěvecká skupina Chlopi z Heľpy, Trombitáši Štefánikovci, Trombitáši FS Hájíček z Chrenovce-Brusna, Jozef Pobočík z Brvniště, Klub autentického folkloru Hojana ze Žiliny spolu s lidovou hudbou Štěfana Belky, Soubor lidových písní a tanců Valašský Vojvoda z Kozlovic z České republiky a domácí FSK Lastovienka z Čičman.“

Součástí festivalu je výstava pastýřských hudebních nástrojů Odkazy mistrů. Vernisáž autorské výstavy Tibora Mahúta z Terchové se uskuteční v pátek 28. září v 17.00 hod. v prostorách Zámku Čičmany.

„Režisérem 12. ročníku celoslovenského setkání fujaristů v Čičmanech je muzikant a výrobce hudebních nástrojů Michal Fiľo. Čestnými hosty akce jsou Juraj Sarvaš, herec, režisér, scenárista a pedagog a Oskár Elschek, významný etnomuzikolog, hudební vědec a univerzitní profesor. Hlavním organizátorem festivalu je Krajské kulturní středisko v Žilině v zřizovatelské působnosti Žilinského samosprávného kraje, spoluorganizátory jsou Obec Čičmany, Kaštieľ Čičmany a ZAF Pohronci. Akci z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu a Žilinský samosprávný kraj,“ uvedla D.Srnanková.

Obnovený barokně-klasicistický Kaštieľ Čičmany, kde je dnes penzion s restaurací, se opakovaně stává hostitelem celoslovenského setkání fujaristů. Milovníci folkloru se zde setkávají po celý rok během několika akcí plných slovenského folkloru. V tomto roce se zde uskuteční ještě v neděli 7. října 2018 Škola práskání bičem.

Samotná rázovitá obec Čičmany je památkovou rezervací lidové architektury a mezinárodně je známa svou nezaměnitelnou národopisnou lokalitou, charakteristickými starobylými kroji, svérázným folklorním projevem, a především malovanými dřevěnicemi. Čičmany jsou nejvýše položenou obcí žilinského okresu – nacházejí se
v čičmanské kotlině pod vrchem Strážov, v Strážovských vrších, v nadmořské výšce 650 metrů nad mořem, 40 km jižně od Žiliny.

Od roku 1977 byla dolní část obce vyhlášena za památkovou rezervaci kvůli specifickým malovaným dřevěnicím s bílými vzory, které jsou známé po celém světě. Celkově se v ní nachází 110 chráněných objektů, z nichž je 36 prohlášeno za kulturní památku. Ornamentace domů začala v obci před cca 200 lety a vypovídá o zručnosti tehdejších obyvatel. V minulosti se při zdobení používalo vápno, ale později je nahradily trvanlivější barvy. Čičmanské ornamenty jsou součástí světového kulturního dědictví a dnes zdobí olympijské oblečení slovenských sportovců. Tyto vzory tvoří i významnou část slovenského ornamentálního pokladu. Jejich zajímavost spočívá v tom, že jsou velmi jednoduché: křížek, kosočtverec, kolečko, trojlístek, srdíčko, spirálka, čárka, tečka, vlnovka, cikcak a beraní rohy.Kromě malovaných dřevěnic se Čičmany proslavily svými nádhernými kroji.

Kaštieľ Čičmany je dnes penzionem s restauračními službami a hostincem. Nabízí ubytování pro 27 osob v devíti komfortně zařízených dvoulůžkových pokojích s možností jedné až dvou přistýlek. V obnovených prostorách zámečku naleznete na stěnách originální výzdobu s čičmanskými motivy. Původně zeměpanský zámeček byl postaven koncem 18. století a v roce 2015 prošel kompletní rekonstrukcí. Posledním vlastníkem byl hrabě Leopold Berchtold, ministr zahraničí Rakousko-Uherska. Zámeček je ideální nejen jako základna pro turistiku, ale i na řízení firemních eventů, teambildingů, menších kongresů a firemních večeří.

V samotných Čičmanech ještě stojí za návštěvu tamní kostel v barokním slohu, který je zasvěcen Nálezu sv. Kříže. V lyžařském středisku Javorinka v Čičmanech se nachází 6 lyžařských vleků Tatrapoma. Areál nabízí ideální podmínky pro rodinnou lyžovačku. Lyžařům a snowboardistům jsou k dispozici 3 sjezdovky různého stupně obtížnosti.

V okolí Čičman se vyplatí navštívit například Lázně Aphrodite v Rajeckých Teplicích (27 km od Čičman), Slovenský betlém v Rajecké Lesné (16 km), Národní zoologickou zahradu Bojnice (37 km), Bojnický zámek, nedávno otevřenou vyhlídkovou věž v Bojnicích, Znievský hrad (26 km), Sklářský skanzen Valaská Belá (21 km).

Více informací: www.krkszilina.sk , www.kastielcicmany.sk , info@kastielcicmany.sk, +421 917 997 229