Jak zjistíte exekuci na nemovitosti?

Exekuce spočívá ve vymožení peněžité částky od dlužníka pro věřitele. Nařízením exekuce se postihne celý majetek dlužníka! Dlužník nesmí se svým majetkem nakládat vyjma běžné obchodní činnosti, uspokojování základních životních potřeb a udržování a správy majetku. Veškeré právní úkony učiněné v rozporu s touto povinností jsou neplatné!

Exekuce na nemovitost znamená zablokování nemovitého majetku dlužníkovi, a to na základě vydání usnesení o nařízení exekuce a exekučního příkazu na prodej nemovitosti. V rámci tohoto opatření lze provést samotnou dražbu.

Provádět exekuci na nemovitost je oprávněn soudní exekutor, soud a finanční úřad, a to v mezích zákona, který je k tomu opravňuje. Soudní exekutor není omezen místním působením a vybírá si ho klient, který jej navrhne v návrhu exekuce zasílaném soudu.

Při exekuci nemovitosti exekutorem si dlužník musí uvědomit, že čím dříve začne řešit daný problém, tím více ušetří. Prodlužování exekuce – exekuce nemovitosti, která může skončit i dražbou, je pouze navyšování konečného dluhu dlužníkovi. Poplatky za vykonání exekuce nemovitosti exekutorem (náklady exekuce + odměna exekutora + dražební poplatky) jsou astronomické a řídí se vyhláškou 330/2001 Sb.

Chcete-li bezplatně zjistit, jestli na dané nemovitosti nevázne exekuce, exekuční příkaz k prodeji nemovitosti, soudcovské nebo exekutorské zástavní právo nebo jiné právní omezení vyzkoušejte nahlížení do katastru nemovitostí.

Nahlížení do katastru nemovitosti je bezplatná služba, která slouží k získání základních informací o nemovitostech z katastru nemovitostí. Vyhledávat v katastru nemovitostí nahlížení lze podle parcel, budov nebo bytových jednotek. Hledáte-li parcelu, musíte znát název katastrálního území, ve kterém se nachází, nebo její číslo. Hledáte-li budovu nebo bytovou jednotku, pak stačí znát název obce a číslo popisné, příp. číslo bytové jednotky v rámci domu. V katastru nemovitostí nahlížení online si můžete zobrazit i mapu nebo vyhledat řízení k dané nemovitosti.