Nahlížení do katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí je soubor údajů o nemovitostech v České republice zahrnující jejich soupis a popis a jejich geometrické a polohové určení. Součástí katastru je evidence vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem podle zvláštního předpisu a dalších práv k nemovitostem podle zákona č. 344/1992 SB.

Katastr nemovitostí nahlížení lze on-line pomocí aplikace katastr nemovitostí nahlížení. Vyhledávat v katastru nemovitostí nahlížení lze podle parcel, budov nebo bytových jednotek. Hledáte-li parcelu, musíte znát název katastrálního území, ve kterém se nachází, nebo její číslo. Hledáte-li budovu nebo bytovou jednotku, pak stačí znát název obce a číslo popisné, příp. číslo bytové jednotky v rámci domu. V katastru nemovitostí nahlížení online si můžete zobrazit i mapu nebo vyhledat řízení k dané nemovitosti.

Nahlížení do katastru nemovitostí je bezplatná služba, která slouží k získání základních informací z katastru nemovitostí. Katastr nemovitostí nahlížení také eviduje exekuce, které jsou vedené, na vlastníky daných nemovitostí. Pokud si chcete zjistit, jestli na nemovitosti nevázne exekuce, využijte nahlížení do katastru nemovitostí. V případě, že potřebujete úředně ověřenou listinu, musíte se vydat na katastr nemovitosti osobně.