Kancelářská budova Green Point – prosklený dům s lavičkami na střeše

Na kruhové parcele uprostřed ulic Mozartova, Plzeňská a Strahovského tunelu v Praze bude stát devítipodlažní kancelářská budova Green Point. Začátek stavby je plánován na jaro roku 2013. Budova nabídne k pronájmu plochu sedm tisíc metrů čtverečních. Veškeré kancelářské prostory jsou situovány kolem kruhového atria s třemi panoramatickými výtahy a centrální recepcí v přízemí.

Ekologicky šetrná stavba nedaleko smíchovského Anděla slibuje nízké provozní náklady a myslí i na ekologii. Největší předností je střecha budovy s odpočinkovou terasou a výhledem do celého okolí. Na ní budou lavičky a vzrostlá zeleň. Na střeše má své místo i meteorologická stanice.

Součástí devítipodlažní kancelářské budovy Green Point jsou i tři podzemní podlaží s parkovací plochou pro 85 aut. V podzemí je také sklad o rozloze 200 metrů čtverečních. Pro zaměstnance-cyklisty budou k dispozici stojany na kola, 34 skříněk a sprchy s úsporou vody.

V létě se budou zaměstnanci chladit nízkoenergetickou klimatizací, v níž vzduch proudí mnohem pomaleji než v klasické. Teplovzdušné vytápění využívá systému rekuperace tepla (rekuperace je zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu a následné předání tohoto tepla čerstvému chladnému vzduchu, který je tak přiváděn do obytných prostor již předehřátý).

Větrání čerstvým vzduchem, chlazení i vytápění je vedené indukčními trámy zabudovanými ve stropu. Chlad i teplo vyrábí tepelné čerpadlo a kotel. K tomu patří i zvlhčování vzduchu. Serverovny jsou chlazené samostatným systémem. Kanceláře budou uspořádané jako flexibilní open space s třímetrovými stropy. Na jednom patře by mělo optimálně pracovat až 120 osob. Exponované fasády budou před horkem chráněné stíněním.

Developerem je realitní firma IMPACT-CORTI, která projekt chystá společně s americkým investorem Hampshire Investments. Kanceláře Green Point navrhlo architektonické studio AHK architekti. Ti stojí za areálem bytových a rodinných domů Na Hvězdárně v Chuchli nebo hotelem Ibis na Smíchově.

Budova má zažádáno o certifikaci BREEAM s hodnocením Excellent (Vynikající). Je to prestižní a nejkomplexnější hodnotící systém certifikace “zelených budov”. Posuzuje budovy podle jejich vlivu na životní prostředí a zároveň hodnotí kvalitu prostředí uvnitř dané stavby.