Výbojky

 

V mnoha dnešních domácnostech, ale i v obchodech, kancelářích, hotelech, restauracích, barech a v dalších prostorách se setkáváme se zvláštním, jasným až třpytivým světlem. Tento efekt způsobují kvalitní a výkonné halogenové žárovky, výbojky a zářivky, které postupně vytlačují klasické žárovky. Rozdíl ve světle, které vydávají klasické žárovky a výbojky je značný. Všichni jsme si zvykly na nažloutlé světlo z klasických žárovek. Samozřejmě, že vynález žárovky znamenal obrovský převrat, když se předtím svítilo svíčkami, petrolejkami, loučemi a bůhví čím ještě. Uliční osvětlení, pokud ve městech nějaké existovalo, známe už jen z vyprávění nebo ze starých obrázků a filmů jako plynové lampy. Ty doby jsou naštěstí nenávratně pryč a dá se říci, že vynález moderních světelných zdrojů, ke kterým patří především halogenové žárovky, výbojky nebo zářivky, znamenaly podobný posun v osvětlení, jako před nimi znamenaly žárovky někdy v 19. století.

Ve specializovaných kamenných obchodech, stejně jako v supermarketech nebo v internetových obchodech můžete dnes nalézt širokou a pestrou paletu halogenových žárovek, výbojek a zářivek. Výbojky se vyrábějí v nejrůznějším provedení. Jednotlivé typy se od sebe liší velikostí, délkou, tvarem, příkonem i výkonem, životností a v neposlední řadě i barevností světla. Vybrat si tak může úplně každý a záleží jen na vašich požadavcích a nárocích na osvětlení, stejně jako na vkusu. Mezi výbojkami můžete nalézt i speciální stmívatelné výbojky nebo výbojky vyzařující světlo v různých barvách.

Použitelnost výbojky je značná. Všude tam, kde je třeba jasné až třpytivé světlo se osvědčují zářivky a výbojky. Může to být v obchodech, restauracích, hotelech a v dalších malých i velkých místnostech a veřejných prostorách. Světlo vyzařované výbojkami je podobné světlu dennímu a proto je pro lidské oko daleko příjemnější, než nažloutlé světlo z klasických žárovek.