Jazyková škola

 

Lidé se u nás dělí na dva druhy, na ty, kteří umějí jen česky, a ty, kteří umějí i jiné jazyky, třeba prošli institucí, jako je jazyková škola Brno. Pokud člověk patří do první skupiny, je obyčejným zaměstnancem, cestuje maximálně po republice nebo s cestovní kanceláří, zkrátka nemá ambice a ani zájem něco měnit, tak to určitě do smrti vydrží jen s češtinou. Ovšem, pokud člověk zaměstnání nemá, chtěl by do „světa“, nechce být ani v cizině na provázku za průvodcem, tak to jsou jen ty nejmenší důvody, proč chtít umět alespoň jeden cizí jazyk.

Někteří k umění jazyka přišli „snadno“, třeba je rodiče nebo nějaké společnost donutila se je naučit, někdo jezdil na prázdniny do ciziny, někdo je tak mladý, že již ho ve škole nenutili učit se ruštinu (i když i ta je v určitých směrech dobrá), ale jiný světový jazyk, hlavně angličtinu nebo němčinu. Ale mohou být důvody jiné, proč je najednou člověk postaven před skutečnost, že to bez cizího jazyku nepůjde.

Jak se naučit cizí jazyk, známe všichni ze školy, podle kapitol. Žáci se naučí řadu nových slovíček a pár frází, pak se přečte hlavní článek, doprovodný článek, trochu gramatiky a opakování a opakování. To je sice matka moudrosti, ale není na ni v dnešní uspěchané čas. Ale někdy tato školometná výuka vede k tomu, že po několika letech výuky ve škole pak člověk přitom není schopný si v cizině koupit rohlík. To se vám, když absolvuje jazykové kurzy Brno, stát nemůže.

Moderní doba chce také moderní postupy, tak se vědci snaží vymyslet nové metody. Dítě se učí jazyk do narození tak 4 až 5 let, ale dá se to stihnout v dospělosti dřív? Takže se vymyslely metody sugestopedie, metoda klíčových slov, někdy i podle názvu složité, jako třeba metoda AVGS, což je zkratka audio vizuální globálně strukturální. Ale můžeme se setkat třeba s Berlitzovou metodou, metodou Concord nebo Jadis či Callanova, více vysvětlující je metoda paralelní dvojjazyčné četby. Ale můžeme pokračovat, ale všechny mají jedno společné, že záleží na lektorovi a podkladech, na přímém tahu do tajů cizí řeči. Těžko můžeme u těchto metod hledat chyby, snad jen to, že v rychlosti učení slovíček, frází a obratů, se vynechává mluvnice.

Znáte ale Nepustilovu metodu? Jazyková škola v Brně přichází právě s ní, protože nabízí zcela odlišný přístup k učení cizích jazyků a především gramatiky. Tvůrcem této metody je brněnský psycholog a pedagog PhDr. Vladimír Nepustil, který ji stvořil s ohledem na skutečnou potřebu a zájmy studentů a vyšel vstříc jejich potřebě orientace v gramatice cizích jazyků.