Opäť si môžete vychutnať gastronómiu severovýchodného Slovenska

Po polročnej, a miestami aj dlhšej prestávke, sa začali začiatkom júna otvárať vnútorné priestory reštaurácií i na severovýchode Slovenska. Umožnila to priaznivá epidemiologická situácia a súhlas hygienikov. Padla tak aj posledná veľká prekážka, ktorá bránila masovému rozvoju turizmu v tomto regióne. Niektoré reštauračné zariadenia druhú vlnu koronakrízy a zatvorenie počas nej neprežili, ale ostatné sú pripravené nahradiť ich  a poskytnúť hosťom čo najkvalitnejšie služby. Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

,,Bez reštauračných služieb je cestovný ruch nemysliteľný a už ich oklieštená podoba na otvorených terasách pomáha naštartovať záujem verejnosti. Našťastie sieť reštauračných služieb v Bardejove, Bardejovských Kúpeľoch a Svidníku bola pred koronou dobre vybudovaná, takže zaniknuté reštaurácie nahradia iné subjekty. Okrajové lokality s nízkou návštevnosťou, napr. horské chaty a penzióny, však môžu mať dlhodobé problémy. Každopádne severovýchod Slovenska opäť ponúka gastronomické zážitky- tradičné jedlá tohto regiónu, kde sa trvale prelínajú slovenská a rusínska kuchyňa, s poľskou a ukrajinskou kuchyňou. Keď k tomu pripočítame dostatok zariadení s cestovinami a pizzami v talianskom štýle, ale aj občasnými argentínskymi biftekmi, či jedlami modernej európskej gastronómie pripravovanej z kvalitných surovín, vyberie si tu naozaj každý,“ pozýva R.Jančošek.

Mačanka, boršč, tatarčané pirohy…

Pestrá paleta zariadení zaručuje výber od rusínskych špecialít ako sú boršč, mačanka a tatarčané pirohy, až po poľský bigoš, či tradičné bryndzové halušky. ,,Už čoskoro by sa mohli vrátiť aj špecializované gastronomické akcie ako sú gastrovíkendy, hody a jarmoky-tu pri masových akciách však závisí situácia od prípadnej tretej vlny koronavírusu, zaočkovanosti obyvateľstva a súvisiaceho uvoľňovania opatrení od hygienikov (zatiaľ v exteriéri max.1000 osôb). Každý, kto je zaočkovaný, sa môže pri letnej rekreácii na severovýchode Slovenska cítiť bezpečne, alternatívou je aj čerstvý negatívny test na koronavírus. Rúška sú už povinné len v interiéri. Naplánujte si dovolenku v Bardejove, Bardejovských Kúpeľoch, či vo Svidníku, na Dukle a v okolí. Objavte možnosti tunajšej liečebnej, náučnej, či historizujúcej turistiky, spestrenej gurmánskym umením,“ odporúča R.Jančošek.

Dodáva, že v regióne je mnoho zariadení, kde sa dá dobre oddýchnuť pri dobrom obede, kávičke, zákusku. Vychutnajte si aj vy pestrú ponuku špecialít v reštauráciách, príjemné posedenia v kaviarňach, alebo zábavu s deťmi v niektorej z cukrární, či  zmrzlinární. Väčšina zariadení ponúka pohodové exteriérové i interiérové posedenie v historickom rámci, alebo štýlové či moderné stolovanie. Každý si môže vybrať podľa svojej chuti, pretože ceny gastronomických služieb  sú ďaleko nižšie ako vo Vysokých Tatrách, či v Bratislave. Podrobnejšie informácie o zariadeniach ponúkajúcich tieto možností sú na stránke http://www.visitbardejov.sk/gastronomia.

Kaviareň Sisi a moderná gastronómia v Alexandrovi

Priamo v srdci Bardejovských Kúpeľov je reštaurácia štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Ponúka jedlá modernej európskej gastronómie pripravované z kvalitných surovín pod vedením šéfkuchára Mareka Švara. Pre ubytovaných, aj externých návštevníkov ponúka raňajky (6 eur), obedy a večere (8,50 eura) formou bufetu. Celodenne je v prevádzke aj Lobby bar s príjemným posedením v útulnom prostredí. V  duchu cisárovnej Sisi, ktorá Bardejovské Kúpele navštívila a strávila tu 3 týždne, je kaviareň v hoteli Ozón, ktorá sa volá: ,,Kaviareň SISI“. Svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.

Obľúbenou reštauráciou v Bardejovských Kúpeľoch je Kúpeľná dvorana SRDIEČKO. Na tradičných jedlách si návštevník pochutí v reštaurácii ľudových jedál U POLJAKA, ktorá je na poschodí v Stredisku obchodu a služieb v Bardejovských Kúpeľoch.

           Kulinárska a talianska kuchyňa v meste Unesco Bardejov

Priamo na centrálnom historickom Radničnom námestí v Bardejove, či v susediacich uličkách, sú desiatky reštaurácií, kaviarní, cukrární otvorených celoročne.

REPUBLIKA reštaurácia & bistro sa nachádza v tesnej blízkosti Radničného námestia, ma aj vonkajšiu terasu. V týždennom menu (denne za 3,9 EURA) má na výber aj také špeciality ako mačanku, boršč, halušky so sladkou kapustou, strapačky, francúzsku cibuľačku a občas sa v ponuke objavia aj tatarčané pirohy. Ako špeciálnu ponuku majú aj hlavné jedlo za 2,8 eura (bez polievky a bonusu, napr. domáce pirohy, držky na paprike,…). Prevádzka má ponuke i regionálne výrobky so sebou (mäsové, syrové, pekárenské).

Reštaurácia BAR PARADA sa nachádza priamo na Radničnom námestí v pešej zóne mesta Bardejov. Veľkou výhodou je pekná terasa v záhrade reštaurácie s detským kútikom pre najmenších.

Aj reštaurácia CULINAR CAFE PLUS sa nachádza na Radničnom námestí priamo v centre mesta Bardejov.

 EL CAFE BAR & RESTAURANT je moderná Bardejovská reštaurácia, ktorá sa nachádza v bočnej uličke Radničného námestia.

Reštaurácia GURMÁN je zameraná na grilované špeciality z hydinového, bravčového a hovädzieho mäsa, ponúka jedlá z domácej a medzinárodnej kuchyne, špeciality v liatinových panvičkách, cestoviny, šaláty …

Ďalšie zaujímavé podniky v okolí

Pizza-restaurant PEPINO ponúka chutné jedlá a mnoho druhov pizze.  Na námestí sú aj Pizzeria Francesco Bardejov a Pizza Napoletana.

Reštaurácia ARKÁDA vo svojich priestoroch ponúka príjemné posedenie spojené s konzumáciou jedál z ich kuchyne, ako aj nápojov.

Podnik SABARACA má v Bardejove hneď niekoľko prevádzok. Hlavným cieľom reštaurácie je poskytnúť zákazníkom chutné jedlo v XXL porciách za ľudové ceny. Inšpiráciou pri zariaďovaní podniku bol tradičný ľudový štýl.

Reštaurácia CACTUS poskytuje exkluzívne priestory v reštaurácii a na letnej terase s príjemným posedením v krásnom prostredí pri jazierku s vodopádom, kde si môžete vychutnať prvotriedny kulinársky zážitok.

V Bardejove sa dá najesť aj v zariadení Šariš Hotel & Reštaurácia.

STEAKHOUSE ZÁHRADA sa nachádza v prostredí Záhradného centra. K dispozícii je detské ihrisko a letná terasa. Ponuka jedál je od kvalitných steakov až po tradičné slovenské jedlá a denné menu.

K obľúbeným podnikom s ponukou klasických jedál (niektoré aj pizze), patria aj Reštaurácia DOLINA,  MAMBA Caffe Restaurant, Reštaurácia STADION, Reštaurácia ASTRA, ŠUHAJÍCI BISTRO.  

Reštaurácia M sa nachádza na sídlisku Vinbarg, neďaleko centra mesta Bardejov. Kapacita podniku je 50 miest a priestory sú vhodné na rôzne spoločenské akcie, oslavy, pracovné porady.                                                                  

Medzi najznámejšie regionálne reštaurácie patrí STARÁ KARČMA v Bardejovskej Novej Vsi.

Niekoľko motorestov v okolí Bardejova ponúka dobré parkovanie, denne menu, terasy a výhľad na prírodu. Patria k nim Motorest JOSÉ, Motorest JAVORINA a Motorest Mark – Kľušovská Zábava.

            Vo Svidníku (https://www.svidnik.sk/ubytovanie-a-stravovanie.html) sú k dispozícii napríklad tieto reštaurácie: Reštaurácia Stavbet, Reštaurácia Famb, Reštaurácia Royal, Reštaurácia Martin, Reštaurácia Družba, Reštaurácia Espresso, Reštaurácia AB, Reštaurácia SportCentrum, Reštaurácia Vermex Lokal, Reštaurácia Vermex Fast food, Reštaurácia Ľos Božíková, Reštaurácia Massimo. Okrem toho je tu Reštaurácia Hotel Rubín Svidník, Reštaurácia Jasmin, Kúpalisko Aquaruthenia, Motorest Polianka,  a blízko je Motorest Alpinka, Údolie smrti.  Medzi najobľúbenejšie podniky patrí reštaurácia Pizza Grill Café Marco, ktorá sa nachádza blízko pešej zóny. V ponuke má  jedlá európskej kuchyne, jedlá z rýb, cestoviny, balkánske špeciality.

Historické pamiatky, kostolíky, kúpele, vojnová história…

Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť – od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských Kúpeľoch.  V okolí Bardejova je 6 navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou takmer 10 km. Tvoria ich liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov, Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch.

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa – bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou – prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium – Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Vojnová história

K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike. Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), prevádzkuje Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku a Vyhliadkovú vežu na Dukle v katastri obce Vyšný Komárnik.

Obľúbené sú aj zachované drevené kostoly

V okrese Bardejov k nim patria: Hervartov (zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal (zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Príkra, Dobroslava.

Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry. Cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.