Vincentka má základ účinnosti v morskej soli

Už Maruška vedela, že najvzácnejšia zo všetkého je soľ. Príroda to vie tiež a preto zariadila aby morská voda obsahovala hlavne kuchynskú soľ – NaCl. No a svetoznáma minerálna voda Vincentka z Luhačovíc je svojim pôvodom morskou vodou z obdobia treťohôr. Pravda trochu zriedenou presakujúcou dažďovou vodou, ale navyše obohatenou o vzácne prvky a minerály, ktoré naberá cestou z podzemia na povrch.

Riaditeľ Vincentky, a.s. Jan Šumšal k tomu poznamenáva: ,,Vincentka je viac ako trojnásobne menej slaná ako morská voda. Tá má cca 35 g solí na liter, Vincentka cca 10 g/l. Navyše more, z ktorého Vincentka pochádza, bolo praveké treťohorné a neznečistené. Značnú časť svojich liečivých  vlastností čerpá Vincentka práve zo soli a sodíka a aj preto je taká účinná. Vincentka sa svojim osmotickým tlakom 634,7 kPa veľmi blíži osmolarite ľudskej krvi, intracelulárnych tekutín, teda vnútornému prostrediu človeka. Pri pití je preto dobre tolerovaná aj vo väčšom množstve, nevyvoláva diskomfort v zažívacom trakte a nepôsobí nepríjemne na slizniciach dýchacích ciest, ak je použitá na inhaláciu ako aerosól.“

Sodík Natrium –Na

Definícia sodíka (https://www.zdravie.sk/clanok/56758/sodik-natrium-na):

,,Sodík je alkalický kov, ktorý sa nachádza takmer všade (pôda, voda, bunky). Potrebujeme ho pre správne a zdravé fungovanie organizmu. Normálna hladina sodíka pre telo dospelého človeka je, podľa portálu livestrong.com, 135 až 145 mEq (mili ekvivalentov)/l (liter). Hlavnou funkciou tohto minerálu je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy. Podporuje látkovú výmenu bielkovín a uhľohydrátov, reguluje chemické procesy, pomáha pri procese trávenia a zabezpečuje vedenie nervového vzruchu.

Biochemická funkcia sodíka: pomáha udržiavať správny tlak v bunkách, podporuje činnosť obličiek a znižuje riziko tvorby obličkových kameňov, povzbudzuje tvorbu tráviacich štiav, napomáha tvorbe HCl (kyseliny chlorovodíkovej) v sliznici žalúdka, neutralizuje trávenie v tenkom čreve, podporuje potenie, reguluje hodnotu pH v tekutinách, umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu svalov, upravuje dráždivosť svalov, tlmí malátnosť u ľudí s nízkym krvným tlakom.“

Komu koľko

Odporúčaná denná dávka soli je u dospelých 1500 mg (u detí 1000). Hlavnými príznakmi nedostatku sú nechutenstvo, dehydratácia, poruchy metabolizmu sacharidov, kŕče, bolesti hlavy, nízky krvný tlak. Naopak prebytok soli zaťažuje obličky, dochádza k zadržovaniu vody v organizme, zvyšovaniu krvného tlaku. Ďalšími príznakmi sú bolesti hlavy, žalúdočné problémy a impotencia.

Komu radšej menej

Vincentka je kontraindikovaná je iba u ľudí so zlyhávajúcimi obličkami. Opatrnosť je potrebná u pacientov s ochorením obličiek a s opuchmi dolných končatín, ale aj tu je možné Vincentku užívať po konzultácii s lekárom. Konzultácie odporúčajú aj pri jej konzumácii v tehotenstve.

Vedľajšie účinky

Vincentka nie je voda na uhasenie smädu. Vincentka sa pije ako podporný prostriedok na doplnenie minerálov a stopových prvkov. Je to ako s inými druhmi potravín – ak máme pitný režim s Vincentkou, vylúčime v rovnakom čase potraviny, kde je vyšší obsah soli. V prípade, keď dochádza k veľkým stratám minerálnych solí (hnačky, fyzická záťaž a pod.) sa nemusí príjem soli obmedzovať.

Čo je Vincentka

Zo žartu sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred stáčaním do fliaš odstraňované. Obsahuje aj biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení.

Základné informácie o použití Vincentky

Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Odporúča sa na pitné a inhalačné kúry pri ochorení dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, cukrovke, chronickom zápale pankreasu. Pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu, ku ktorým dochádza pri ťažkej fyzickej práci, športe, pobyte v horúcom prostredí a horúčkovitých ochoreniach. Vhodná je aj po alkoholických excesoch. Vincentka je vhodná na prevenciu zubného kazu u detí v dávke 0,25l / deň. Môže slúžiť aj na uhradenie dennej dávky jódu, stačí vypiť 25ml (jeden dúšok).

Viac informácií je na www.vincentka.cz