EKOROK oslavuje jubileum vodou

Jubilejný 20. ročník projektu EKOROK s Nestlé, s podtitulom „Voda – živel, poklad a dar Zeme“, vyvrcholil tradične na Námestí slobody v Prievidzi. Zapojilo sa do neho približne 3000 žiakov z piatich prievidzských základných a dvoch základných škôl s materskou školou. Záverečná prezentácia a vyhodnotenie školského roka 2022/2023 sa uskutočnili pri príležitosti Dňa Zeme v  piatok 21. apríla 2023. Na vyhodnotení sa zúčastnil aj zástupca primátorky Prievidze Norbert Turanovič, riaditeľ závodu Nestlé v Prievidzi Dušan Ďurdík a manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko Ľubica Novotná.

  Beáta Jelačičová, vedúca oddelenia správy a ekonomiky školstva, uviedla: ,,Zúčastnené školy v závere projektu samy vybrali jednu z najzaujímavejších aktivít súvisiacich s témou projektu a prezentovali ju verejnosti aj s fotodokumentáciou. Fotografie, videá a správy z rôznych aktivít umiestnili na webových stránkach škôl a sú aj na webovom sídle Centra voľného času v Prievidzi. Tri najlepšie z nich verejnosti predstavili aj na Námestí slobody v Prievidzi. Okrem tvorivých nechýbali ani zberové aktivity. Žiaci vyzbierali 38 341 kg papiera, čím zachránili 651 stromov a na recykláciu priniesli 431 kg batérií, 99 ks mobilných telefónov, 752 ks malých elektrospotrebičov a 81 ks náplní do tlačiarní.“

Revitalizácia areálov škôl

Projekt EKOROK realizuje mesto Prievidza v spolupráci s CVČ a finančnou podporou spoločnosti Nestlé Slovensko v celkovej výške 8 000 EUR. Okrem žiakov mali na jeho realizácii zásluhu aj učitelia, ktorí rozvíjali zručnosti žiakov v oblasti ochrany prírody a životného prostredia. Na revitalizáciu a obnovu svojho okolia dostali finančnú podporu ZŠ s MŠ Malonecpalská ulica, ZŠ Rastislavova ulica, MŠ Ulica D. Krmana.

Manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko Ľubica Novotná k EKOROKU povedala: ,,Jubilejný 20. ročník EKOROKU je potvrdením, že naše rozhodnutie venovať sa v spolupráci s mestom Prievidza enviromentálnej výchove detí bolo správne . Za uplynulých 20 rokov sa tisíce detí naučilo správnemu prístupu k životnému prostrediu. Vlastnými rukami zasadili stovky stromčekov a kríkov, vyzbierali tisíce ton druhotných surovín a spoznali krásy prírody. Zodpovedný prístup k planéte a svojmu okoliu si odniesli natrvalo do svojho života a posunuli svojim rodičom a už aj svojim deťom. Tento kolobeh odovzdávania trvalých hodnôt je inšpiratívny a dúfame, že bude ešte dlho pokračovať.“

 

Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková k EKOROKU uviedla: ,,Príbeh EKOROKU je výnimočný svojou koncepciou, tvorivým nasadením i dopadom na spoločenské vedomie. Za uplynulých 20 rokov priniesol stovky zrealizovaných nápadov v oblasti životného prostredia. Je zároveň príbehom zdieľania spoločných hodnôt úspešnej nadnárodnej spoločnosti a miestnej komunity. Výsledkom takejto spolupráce je čistejšie a krajšie životné prostredie, vzdelanejšia, zodpovednejšia a tvorivejšia mladá generácia. Ďakujeme všetkým zúčastneným na tomto projekte a zvlášť firme Nestlé za jej podporu.

Galaprogram ku dňu Zeme

Na námestí zaujali prezentačné stánky škôl, vystúpenia ich zástupcov, vyhodnotenie a odovzdávanie diplomov, ako i bohatý sprievodný program. Podpornými aktivitami ku Dňu Zeme boli výstavy a interaktívne hry organizácií zameraných na ochranu prírody a prírodných zdrojov či environmentálnu výchovu (Slovenský vodohospodársky podnik, Zelená župa TSK, Lesy SR, Komunálny materiálový kruh, RKC Prievidza, SZOPK Prievidza, CVČ Prievidza.)

Z nominovaných mikroprojektov jednotlivých škôl

Žiaci ZŠ s MŠ Ulica P. Dobšinského zorganizovali veľkú školskú ekokonferenciu s názvom „Každá kvapka sa počíta“. V rámci nej mali tanečné a spevácke vystúpenia, recitácie, prezentovali projekty o vode, leporelá, plagáty či videá. Deti vytvorili aj webovú stránku webovú stránku vodQ a technologický projekt Mikrobit robot zalievanie.

Žiaci ZŠ Ulica energetikov sa venovali problematike morských pláží. Pomocou kinetických pieskov vytvorili jedinečné morské pláže, diskutovali o ich vzniku, zmenách a najmä o tom, čo ich najviac ohrozuje.

Na ZŠ s MŠ Malonecpalská ulica realizovali projekt ,,Pani Voda“. V rámci neho debatovali o knihe Paleta života zajačika Čudovačika, ale aj sami tvorili literárne práce počas Svetového dňa vody a zahrali si ekodivadielko.

ZŠ Mariánska ulica realizovala projekt ,,Zatoč s odpadom … a zaži zmenu na sebe“. Žiaci sa venovali mnohým témam, dozvedeli sa ako sa nakupuje v bezobalovom obchode a vymýšľali environmentálne zodpovedné darčeky. Oboznámili sa s pojmami ako fast fashion, udržateľná móda a zodpovedné nakupovanie.

Na ZŠ na Rastislavovej ulici deti filtrovali zachytenú dažďovú vodu s využitím prírodných materiálov ako drevené uhlie, piesok a mach. Filtrovanú vodu využili na zalievanie vysiatych semienok byliniek.

V ZŠ Ulica S. Chalupku sa venovali najmä pestovaniu rastlín. Piataci v kvetináčoch predpestovali semienka tekvice, pažítky, pamajoránu a reďkovky. Tiež oživovali vodou ružu z Jericha. Jej vegetačné zmeny zaznamenávali prostredníctvom fotografií.

Žiaci ZŠ Ulica P. J. Šafárika čistili studničku ,,Lasce“ v časti Bojnice – Dubnica, venovali sa rôznorodým úlohám spojeným s ochranou planéty.

Kontakt: Ľubica Novotná, manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko s.r.o., lubica.novotna@sk.nestle.com , +421 905 913 264