Viete čo je pišinger?

V poslednú sobotu v mesiaci o 16.00 hod., sa od apríla do októbra v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., koná  PIŠINGER V KÚPEĽOCH. Tento rok pripadá prvé z týchto podujatí na sobotu 27.apríla 2024. Vždy o deň neskôr, v poslednú nedeľu v mesiaci ho nasleduje PIŠINGER V MESTE, so začiatkom tiež o 16.00 hod. V oboch prípadoch ide o netradičné sprevádzanie hostí formou príbehu, resp. vtipne ladeného rozhovoru dvoch dám, ktoré sa po rokoch stretli. Dámy si pozývajú špeciálnych hostí, ktorých bližšie predstavia. V cene je ochutnávka tradičného pišingera. Potulka je vedená dvomi skúsenými sprievodkyňami – Luciou Guthovou a Annou Tomkovou a je spoplatnená 4 eurami. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s.,  Tamara Šatanková.

PIŠINGER O PIATEJ – prechádzka tak trochu pochúťkovo

,,Chcete vidieť ako to vyzerá, keď sa stretnú dve priateľky na pobyte v kúpeľoch, každá o nich už počula, aj tam vraj kedysi bola. Na základe spomienok, toho čo čítali, čo ktosi hovoril, vzniká predstava ako to v Kúpeľoch bolo, resp. čo ešte bolo, a čoho teraz už niet. Toto je stručný obsah ktorý  návštevníkom predstavia skúsené sprievodkyne pri nevšednej prechádzke kúpeľmi skrz priestor a čas. V cene je prehliadka v trvaní 90 minút, ochutnávka „pišingera“, sprevádzajú dve sprievodkyne súčasne v historických kostýmoch a ponúkajú aj pikošky z kúpeľného zákulisia,“ vysvetľuje T.Šatanková.

Čo je to pišinger

Slovo pišinger je podľa nárečového slovenského slovníka v šarištine označením pre keksík, keks, alebo v Nitre pre zákusok. Spoločnosť Pischinger má 170 ročnú tradíciu. V roku 1849 založil Oscar Pischinger firmu a v roku 1881 vznikol slávny a stále populárny oblátkový „Wiener torte Pischinger“. Spoločnosť Pischinger bola známa po celej rakúsko-uhorskej monarchii. Recepty už dávno zľudoveli, ale základom sú oplátky, mandle, lieskové oriešky a čokoláda.

Historizujúce kúpele

V Bardejovských Kúpeľoch si môžete užiť histórie, kultúry a zamaškrtiť si na viacerých miestach i podujatiach počas roka. Po večeroch tu hrajú na troch miestach (nie vždy  a nie všade naraz), kávu, zákusky a kúpeľné oblátky ponúkajú hlavne v sezóne vo viacerých zariadeniach.

Aké ďalšie podujatia oslovujú návštevníkov

Do Bardejovských Kúpeľov sa nechodí iba za kultúrou. Ale aj za zdravím, oddychom, relaxom, zábavou, poučením, históriou, turistikou, cyklistikou, dobrým jedlom, pitím, kúpaním a výnimočnými zážitkami.

V roku 2024 si naplánovali hlavne usporiadanie svojich nosných podujatí: Požehnanie minerálnych prameňov, promenádne koncerty, Bardejovské kúpeľné dni, výstavy kvetov, Alžbetínsky deň, Kúpeľnú dychovku a  Hornošarišský vínny festival.

POTULKY PO CHODNÍKU SISI, apríl – október 1x  mesačne, za účasti certifikovaného sprievodcu-Anny Tomkovej. Konkrétne termíny budú vyvesené na nástenkách a na webe. Pre dospelých klientov je táto aktivita spoplatnená 4 Eurami. Zaujíma Vás príbeh cisárovnej a kráľovnej Sisi? Sprievodkyňa vás prevedie jej životom po náučnom chodníku Sisi. V sobotu o 13.30 h. /termíny pravidelne aktualizujú, vstup do muzeálneho apartmánu. Limitovaný počet účastníkov: max. 20! Prihlásiť sa môžete najneskôr deň predtým na recepcii v hoteli Alžbeta, kde si zakúpite aj vstupenku. Úvodné stretnutie je pri soche Sisi pred hotelom Alžbeta. Potulka trvá 2 hodiny.

Vybrané kultúrne podujatia v Bardejovských Kúpeľoch 2024:

PIŠINGER V KÚPEĽOCH  / Apríl – Október 2024, poslednú sobotu v mesiaci/ o 16.00 hod.

PIŠINGER V MESTE / poslednú nedeľu v mesiaci/ o 16.00 hod.

POTULKY PO CHODNÍKU SISI, apríl – október 1x  mesačne, za účasti certifikovaného sprievodcu.

POŽEHNANIE MINERÁLNYCH PRAMEŇOV /7.6.2024 – piatok/ 15.00 hod. v priestoroch kúpeľnej kolonády/.

OTVORENIE KÚPEĽNEJ SEZÓNY – 24. Ročník so začiatok o 17.00 hod. / pre VIP hostí/ a o 19.00 hod. /pre zamestnancov, klientov/, na letnom kúpalisku.

VÝSTAVA RUŽÍ A ĽALIÍ  / jún/; Kúpeľná kolonáda.

MEDZINÁRODNÉ HUDOBNÉ LETO – 70. ročník /2.7. – 25.8.2024/; Pódium pri Kúpeľnej kolonáde, koncertná sála hotela Astória.

Pri kolonáde sa konajú denne /okrem pondelkov/ koncerty klasickej hudby v podaní salónneho orchestra v mesiaci júl a august /utorok – nedeľa: 10.30 – 11.30 hod. a 16.30 – 18.00 hod./. Koncerty pri kolonáde grátis. Súčasťou MHL je aj cyklus 10 koncertov vážnej hudby v koncertnej sále hotela Astória, so začiatkom vždy o 19.30 hod.

BARDEJOVSKÉ KÚPEĽNÉ DNI – 21. ročník / 6. – 7.7.2024 – sobota, nedeľa /; Areál pri Kúpeľnej Dvorane, začiatok o 14.00 hod. v areáli pred Kúpeľnou Dvoranou. Tradičné podujatie spojené s bohatým kultúrnym programom. Súčasťou podujatia sú aj atrakcie a rôzne animačné aktivity pre deti. Prezentácia a predaj tradičných remeselných a iných výrobkov.

VÝSTAVA GLADIOL / august /; Kúpeľná kolonáda

HORNOŠARIŠSKÝ VÍNNY FESTIVAL – 9.ročník; /3.8.2024 – sobota/; areál pri Kúpeľnej kolonáde

prezentácia viacerých slovenských vinárstiev, bohaté sprievodné akcie a kultúrny program

ALŽBETÍNSKY DEŇ – 21. ročník / 18.8.2024 – nedeľa /; Areál pri Kúpeľnej kolonáde

pamätný deň, ktorý sa realizuje na počesť návštevy cisárovnej Alžbety – Sisi, ktorá v Bardejovských Kúpeľoch strávila dva týždne. Spomienková slávnosť o 14.30 hod. pri pamätníku cisárovnej. Sprievodný program: prechádzka cisárovnej Sisi s Franzom Jozefom v dobových kostýmoch po areáli kúpeľov a možnosť fotenia sa s nimi. Rôzne sprievodné programy. Vstup voľný.

PIVNÝ FESTIVAL S KÚPEĽNOU DYCHOVKOU Kúpeľnou kolonádou – 11.ročník / 1.9.2024 – nedeľa/; Areál pri Kúpeľnej kolonáde, prehliadka dychových hudieb /13.00 – 18.00 hod./ a vystúpenia ľudových súborov. Súčasťou podujatia je malý Pivný festival – prezentácia viacerých druhov pív. Začiatok o 13.00 hod. Vstup voľný.

Viac informácií na : https://www.hotelalexander.sk/, www.kupele-bj.sk,   www.visitbardejov.sk

Centrálne rezervačné oddelenie: Tel.: 054/477 4450,4470,4440, 477 2717 Fax: 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, marketing@kupele-bj.sk