Novinky ze světa datacenter a cloudu

Asociace za lepší ICT řešení přináší pravidelné shrnutí zajímavých článků z odborného tisku a specializovaných webů z třetího čtvrtletí roku 2021 z oblasti datacenter a cloudu.

Na co se připravit při zavádění multicloudu ve firmě?

Multicloud je vhodný tehdy, pokud přinese lepší cenu, rychlost uvedení na trh, unikátní technické možnosti, inovace nebo významné zvýšení výkonu. Jednu platformu lze vybrat podle firemního hlavního zaměření a další platformy na základě firemního přínosu pro konkrétní potřeby a řešení. Multicloud lze zavést i z důvodu zabránění závislosti na jednom poskytovateli cloudu, datové suverenity a dodržování předpisů nebo když je potřeba získat oborově specifické specializované aplikace. 

Provoz ve více cloudech je složitý z důvodu potřebné správy, technických znalostí a integrací. Lepší je proto využít firemního primárního poskytovatele cloudu než nové jiné poskytovatele. Pokud se ve firmě používají různé cloudy nezávisle pro různé účely, může být další potřebným krokem integrace aplikací, dat nebo orchestrace služeb mezi těmito cloudy.

Je nutné udělat si předem finanční analýzy a kontrolu modelů cloudového provozu a položit si otázky, zda jsou přínosy větší než složitost nasazení a provoz multicloudu a zda existují finanční důsledky z krátkodobé i dlouhodobé perspektivy. Ideální je nejdřív zvládnout zprovoznění jednoho cloudu a poté začít přidávat další.

Pro koho se hodí IaaS?

Infrastruktura jako služba, IaaS v cloud computingu je základní služba, v níž poskytovatelé služeb nabízejí společnostem servery, úložiště a výpočetní kapacitu podle jejich požadavků. Je hostována ve veřejném, soukromém nebo hybridním cloudu a poskytuje virtualizované výpočetní zdroje přes internet. Infrastruktura jako služba je ideální řešení pro společnosti, které nemají prostředky na vlastní on-premise infrastrukturu a potřebují dostupné a škálovatelné řešení. Díky IaaS se mohou soustředit na svou hlavní činnost a nemusí IT infrastrukturu příliš řešit. 

Správa v cloudové síti poskytovatele služeb může být také významným přínosem při havárii nebo výpadku, snadnější je také pro testování nových aplikací a nezanedbatelným přínosem IaaS je také škálovatelnost, která zajišťuje, že uživatelé mohou zvyšovat nebo snižovat své požadavky na základě obchodního cyklu. Odpadá také nutnost investovat do pravidelné modernizace IT infrastruktury. 

Co je SDx?

Softwarově definované cokoli (SDx) jsou řešení, které virtualizují klíčové procesy a automatizují kritické postupy ve firmě. Snaží se narušit tradiční způsoby poskytování IT služeb oddělením formy od funkce. Ve své nejzákladnější podobě je SDx softwarovou abstrakcí jakékoli IT funkce tzn. úložiště, sítě nebo přístupu k datům. Následně vytváří konzistentní virtualizovanou infrastrukturu, kterou lze využít ve velkém měřítku. K poskytování klíčových funkcí není potřeba specifický hardware, všichni ve firmě mají stejný přístup k infrastruktuře. SDx tak vytváří virtualizovaná, softwarově řízená řešení, která oddělují služby od fyzických řešení a umožňují společnostem vytvářet nejvhodnější a interoperabilní prostředí. 

SDx řeší problémy s nekompatibilitou třemi způsoby, a to agnostickou implementací, automatizovaným provozem a přizpůsobivými řešeními. Nejčastěji se SDx používá v softwarově definovaných sítích (SDN), softwarově definovaných úložištích (SDS), softwarově definovaném přístupu (SD-access) a softwarově definované pobočce (SD-branch). 

Články a rešerše datacenter a cloudu najdete ZDE.

 

Asociace za lepší ICT řešení, o.p.s.
Husinecká 903/10
13000 Praha 3

IČ: 016 74 846
www.lepsi-reseni.cz
office@lepsi-reseni.cz
(+420) 226 259 729