Začněte podnikat a založte si novou firmu

Rozhodli jste se, že dáte vale stávajícímu zaměstnavateli a pustíte se do budování vlastní firmy? Směle do toho, nicméně vás nejprve čeká její založení. Přikloníte-li se ke společnosti s ručením omezeným (s.r.o.), což je v ČR nejoblíbenější forma podnikání, získáte hned několik konkurenčních výhod oproti OSVČ. Zajímají vás detaily? Podnikání pod hlavičkou firmy má určitou prestiž a stoupnete v očích klientů i obchodních partnerů. Navíc nebudete ručit vlastním majetkem, ale pouze kapitálem firmy. Nastane-li situace, kdy vaše firma způsobí škody druhé straně, budete za ně zodpovídat pouze do výše nesplacených vkladů. A ani tím výčet výhod oproti OSVČ nekončí, ale vraťme se k tomu jak založit firmu.

Jak založit firmu?

Na počátku je zapotřebí sepsat u notáře společenskou smlouvu anebo zakládací listinu. Společenská smlouva se sepisuje v případě většího množství společníků. Pokud se jedná o jednoho jediného společníka, tak je zakládacím dokumentem zakladatelská listina. Pokud víte, jak založit s.r.o., pak můžete klidně k notáři vyrazit. Pokud ne, pak se podívejte na základní údaje, které musí zakládací dokument obsahovat.

Co musí obsahovat společenská smlouva?

K založení společnosti s ručením omezeným je nezbytné uvést následující údaje. V první řadě se jedná o název firmy a také o adresy jednotlivých společníků a také uvést jednatele. Zapomenout nelze ani na předmět podnikatelské společnosti. Dále musí dojít k tomu, že je určena výše kapitálu a lhůty jeho splacení. Stanoven musí být také rezervní fond. Mnozí lidé, kteří neví, jak založit s.r.o., se mnohdy domnívají, že mohou začít podnikat ihned. Opak je přitom pravdou a celé založení společnosti trvá zhruba 2-6 týdnů. Jen pro přesnost stojí zato zmínit se ještě o základním kapitálu pro založení s.r.o.

Základní kapitál pro založení firmy

Důležité je nejen vědět, jak založit firmu, ale také mít základní kapitál nezbytný pro její založení. Minimální výše kapitálu nutného k založení s.r.o. činí od roku 2014 pouhou 1 Kč. Než je podána žádost o zapsání do obchodního rejstříku, musí být splacena minimálně polovina celkové sumy.